Sunday, 4 July 2010

Ghalieh Mahi - en iransk fiskeret

Ikke-food bloggen debuterer hermed med en fiskeret fra området ved den persiske golf. God til fiskehadere, fordi den ikke smager specielt meget af fisk. God til folk som har travlt, fordi den tager under en halv time at lave.

Ingredienser:

1 hvidløg (man er vel perser...)
1 tsk gurkemeje
½ tsk karry
2 grydeskefulde (med top) tørret bukkehorn
1½ grydeskefulde (igen med top) tørret koriander
2 spsk hvedemel
ca. 3/4 l. vand
1/3 pakke tamarind
500g hvid fisk, fx. hellefisk eller mørksej

Tørret bukkehorn, tørret koriander og tamarind fås som regel hos en...hvad hedder de i dag? Etnisk købmand? Ugandabiks? Udenlandsk madpusher? Ikke Dagli' Brugsen i hvert fald.

Til en start opløses tamarind i vand. Det skal ligesom mases ud med fingrene, og kan desværre godt se ud som om man er ved at mase en bæ. Point for smag, ikke for udseende.
Smukt ser det ud...

Men det kan ikke nytte noget.
I med fingrene, og massér blidt. Tænk på
noget andet imens...
(Eller nyd det lidt, i al hemmelighed)

Sådan ser det ud, når tamarind'en er helt opløst
i vandet. Det grønne ved siden af er friske urter -
for man kan sagtens lave det med friske
urter. Naturellement. Men good luck med at
finde frisk bukkehorn hos en dansk grønthandler :-(  de
har det ikke engang i bazaren.

Sæt det nu smukt lysebrune vand til side. Hæld olie i bunden af en gryde og sæt den på mellem varme. Ikke spare på olien - det bruger vi ikke i det iranske køkken! Bunden skal være dækket, og så presser du et hvidløg ned i det. Bemærk venligst, at der står "et hvidløg". Ikke "et hvidløgsfed". Steg det lidt og nyd duften! Drys 1 tsk gurkemeje og ½ tsk karry over hvidløgene og rør rundt. Nyd duften lidt mere.

Når bare man indtager nok hvidløg,
lugter det ikke så slemt.
Håber jeg.

Nu kommer du de tørrede (eller friske) urter i. Rør godt rundt, og hvis det virker lidt tørt, er det nok fordi der skal lidt mere olie i. Så det hælder du bare i. Når det har "stegt" lidt, drysser du 2 spsk mel i og rører rundt. Jeg vil tro, det lidt følger samme principper som når man laver en bechamelsovs?


Salt og peber i, og nu skal du bruge det mudrede vand tamarind-vandet fra før. Hold et dørslag eller en si over gryden og hæld vandet igennem det. Sien fanger de der skaller, som er i tamarinden.  Hvis du har et indre krigsbarn (som min svigermor) så squeeeeeezer du skallerne for lige at få det sidste med.


Så rører du godt rundt og bringer hele molevitten i kog. Det skulle på nuværende tidspunkt gerne se ungefär sådan her ud:


Når det er kommet i kog skruer du ned på halv varme eller deromkring. Skær fisken i stykker (ikke for store - omtrent som en tændstikæske; sådan i haps-størrelse) og kom den i. Lad det simre i 15-20 minutter. Og spis det med ris til.

PS - korianderhadere kan godt spise det her. Sådan en er jeg nemlig.

4 comments:

Dr Max said...

Øj, det ser godt ud :-)

Signe said...

Første opskrift godkendes hermed :-)
Er særlig vild med grydeskefulde, og bæ-vandet!
Knus

Klidmoster said...

Wee, det er lige noget for mig. Må hellere lave det til Dr Max :-D

TBS said...

Uhm, mange tak :-)