Thursday, 13 December 2012

Glædelig Luciadag!

I sidste uge fik jeg et opkald midt i arbejdstiden.

Fra sognepræsten.

Se, dét er ikke hverdagskost for mig. Heller ikke for mine kolleger, der nærmest troede, det var fordi der skulle lyses for mig i kirken. Det skulle der nu ikke - alle de dates, men til dato intet ordentligt frieri; det er jo også noget sjusk :-)

Men nej; det min præst ville var at høre, om jeg til vores salmesangsaften ville rejse mig og sige et par velvalgte ord om min yndlingssalme før den skulle synges.  Det ville jeg absolut gerne; Julesalmer er jo, well, Jul og hygge, så jeg har op til flere favoritter og selv om jeg jo er et menneske af få ord  mente nok jeg kunne introducere dem.

Som sagt, så gjort. Vi var i alt 4, som havde udvalgt hver vores, og det var rigtig hyggeligt at høre de andres grunde til at udvælge lige netop dén.  "Dejlig er Jorden" ligger lunt i min Top 3; det var ikke dén jeg skulle præsentere, men hende der gjorde havde hæftet sig ved præcis de samme ting i den som jeg også elsker - melodien, glæden i teksten, og det dejlige i at den fortæller om glæde her på Jorden, hvor mange salmer lovpriser Himmeriget, og dér befinder vi os jo trods alt ikke. Endnu da.
"Min" salme var Blomstre som en Rosengård. Fordi den har en dejlig melodi, der løfter sig højt mod kirkens loft, og fordi den også er så fuld af glæde. Gyldenår, frydesange, stråledans - og de øde vange, der skal blomstre som en rosengård; enhver der elsker at grave have må jo fryde sig over netop dén del af teksten. Når jeg hører "gyldenår" oversættes det inde mit hoved til "jubelår", og så tænker jeg på alle de forhåbninger jeg har til det nye år, som begynder lige om lidt.

Blomstre som en Rosengård lærte jeg af min gamle matematiklærer Thorsager, som havde skolekoret da jeg gik i 4.A eller deromkring. Thorsager er tilfældigvis også kirkens organist, så ham fik jeg også blandet ind i introduktionen, og jeg så nok hvordan han sad oppe ved sit orgel og strålede som en lille sol :-)
Hvordan har I det med at skulle tale til forsamlinger? Yikes, jeg er godt nok ikke vant til det!  Men det gik fint nok; det sagde Køkkenfaster i hvert fald (med for moralsk support). Og bagefter var der slik og havregrynskugler i midtergangen; en kirke med havregrynskugler er en kirke der er værd at komme i!Find min kirke ved at klikke HER  -  eller på facebook (oh yes) HER

@ N ~ last week, the new vicar called me. This does not happen every day, in fact never, so my colleagues thought I had booked the church for a wedding (but no. All them dates, not a single proposal yet. Seriously, what gives :-)

She wanted to ask if I was coming to the Christmas Carol eve at the church and if yes, if I would introduce my favourite Christmas carol, say a few words about why I like it and so on.

Actually, my very favourite one is O Holy Night, but I only like it in the "professional choir version". It doesn't sound great when normal people sing it :-)    I also like O come All ye Faithful, but have issues with the Danish translation...

The one I chose is a Danish one so you don't know it, unfortunately. But it was a lovely evening, nice atmosphere and very cozy with the lights and the singing - and sweets at the end.


2 comments:

Kong Mor said...

...
Smukt.
Blomstre som en rosengård er også en af mine absolutte favoritter!

Jeg ville også afgjort komme oftere i en kirke med havregrynskugler!

The Blogless Sister said...

Det er et glimrende lokkemiddel...