Wednesday 29 May 2013

Til nytte


Dagens indlæg henvender sig IKKE til folk på skrump. Er til gengæld velegnet til katolikker, som kan få syndsforladelse ved henvendelse i nærmeste skriftestol. 

Det er en kageopskrift.  Oprindelig hedder kagen "nøttekake med gul krem"; i Kagedåsernes optik/hørelse blev det meget hurtigt til "nyttekage", men som det blev påpeget: er al kage måske ikke nyttekage?  Vist er det så.

Men i virkeligheden hedder kagen "Ingunn's Kake".  Ingunn er min mors barndomsveninde (fra Norges land; HEIA NORGE). Som vi alle ved, er det typisk norsk at være god, og denne kage er ingen undtagelse.

Du kan forstørre billedet nedenfor og få den på ægte, uforfalsket norsk. Eller lade dig nøje med min oversættelse (og tilhørende kommentarer).

150 gram hasselnødder kværnes (rimelig fint, men der må godt være lidt "bid" i dem).
1 tsk hvedemel + ½ tsk bagepulver blandes i. Sæt til side.

4 æggehvider + 150 gram flormelis piskes til det er ret stift

Nøddeblandingen piskes i

Bages i en smurt springform ved 200 grader i ca. 25 minutter.


Mens kagen er i ovnen kan du lave kagecremen. Så afgjort den mest nervepirrende del af projektet, hvis du spørger mig.

4 æggeblommer + 1 dl. fløde + 100 gram flormelis røres sammen i en gryde og koges op under omrøring.

- Det er dét, jeg synes er uhyggeligt. Jeg er så pissebange for at det skal brænde på i bunden og blive til en sært sød omgang røræg. Men fat mod, bliv ved med at røre rundt, og tag den med så meget ro, som du nu kan. Det SKAL lige op og boble, for ellers bliver cremen ikke tyk nok.

Tag gryden af blusset og lad den køle lidt af. Rør vanillesukker i (1 tsk iflg opskriften men jeg bruger 2, fordi det er en af de ting, man ikke rigtig kan få nok af) og rør herefter 100g SMØR i. Jeg plejer at tage det ad ca. 3-4 omgange; så er det lidt nemmere at styre.

Og så skal cremen køle helt af (køleskab), før den smøres på kagen.

(Nogle gange bliver cremen ved med at være sådan noget, der bare flyder ud over det hele. Så kan man godt redde det ved at røre noget husblas i.)

(Og til dem, der tænker: 1 tsk mel? Hvad skal det da gøre godt for? -så ved jeg det ikke, men det står i opskriften, og jeg er autoritetstro nok til at jeg ikke tør udelade den. Men hvis du er gluten-allergiker, så tror jeg godt, du tør)

Nydes iført dine rummeligste bukser, og i godt selskab.




@ N ~ today's blog post is a cake recipe from the magical land of Norway, courtesy of my mother's friend Ingunn. 

Translated and converted for your convenience :-)

1 cup hazelnuts (= around 5oz.) - chopped finely, but with a few bigger pieces in between.
Mix in 1 teaspoon (yes, teaspoon) allpurpose flour + ½ teaspoon baking powder. Set aside.

Whisk together 4 egg whites and 1 1/4 cup powdered sugar (confectioners sugar). Whisk whisk whisk, until you dare hold the bowl upside down over your head it is quite stiff.

Then whisk in nuts.

Bake in a non-stick spring form at 400 degrees F for about 25 minutes 


While the cake is baking, you can make the cream.

In a saucepan, stir together 4 egg yolks, ½ cup of heavy cream, and 3/4 cup powdered sugar (around 3.5oz).  Bring slowly to the bowl, stirring constantly.

(I find this part of the process incredibly nervewracking - I constantly fear I'll burn it, or turn it into the world's sweetest omelette)

Once it's boiling (*blop blop*, not a roaring boil), it will start to thicken. Take it off the heat and let it cool a little.

Stir in 1-2 teaspoons vanilla sugar - and stir in 3.5oz butter (a little less than 1 stick). I usually divide the butter into 3-4 pieces and stir them in one at a time - it's easier to make sure they're completely melted that way.

Let the cream cool completely (fridge) before spooning it generously on to the cake.

(if you can see the cream is really runny, you can use a bit of gelantine to "stiffen it up" a bit. google is your friend here)

Do not attempt to make this cake if you're on a diet. Do make it if you're feeling a bit blue (it will help; I promise. If you eat all of it, you won't feel sad. You won't feel anything, really, except possibly nausea & euphoria). Do make it if you're having a good friend over - she deserves it.



3 comments:

Anonymous said...

Ingen fortjener hæder mere end Ingunn. Et helt igennem godt menneske, god veninde, omsorgsfuld og omtænksom. Og ikke mindst en fabelagtig kogekone og kagebager. Ville ønske hun læste din blogg, men hun gidder ikke bruge tid på pc og net. Heller bage en kage eller skrive et brev til sin veninde. Tænk at være så heldig at kende hende!!!

Ibs said...

Virkelig dejlig nyttekage. Men er det 'bare' en marengs med creme på!? Det opfattede jeg overhovedet ikke. Men god er den, uanset!

The Blogless Sister said...

Det bedste med Ingunn er at hun skriver rigtige breve. Og at man slet ikke kan se hendes øjne når hun smiler. Og at hun bager dejlige kager. Og resten.

@Ibs - Marengs med nødder. Og Gul Krem. C'est tout. Nomnomnom