Friday, 27 January 2012

Litteratursiden

Må jeg ikke have lov til at komme med en varm anbefaling?
Hvis du brød dig om Forrest Gump vil du blive glad for Allan Karlsson. Han sidder på sin 100-års fødselsdag på plejehjemmet i Malmköping. Om en time kommer borgmesteren og så skal der være kalas i anledning af den store dag - men pludselig får Allan den indskydelse, at han egentlig ikke gider det der kalas. Og eftersom han ikke har for vane at grunde for længe over tingene, kravler han ud ad vinduet.


Herfra bevæger han sig hen til busstationen, og så skal jeg ikke røbe andet end at der undervejs dukker både en skinnecykel, en elefant, nogle hårdkogte men ikke alt for smarte rockere på jagt efter en kuffert med en hulens masse penge, og en gul Scania op i historien.  Sideløbende fortælles Allan's lange livshistorie, som på forunderlig vis har involveret både et par krige, atombomben (Allan kom til at give Oppenheimer et tip, da han alligevel skulle servere kaffe), venskaber med så forskellige mænd som Harry S. Truman og formand Mao, og en hel del brændevin, for Allan ønsker egentlig ikke andet af tilværelsen end god mad, noget at lave, og ordentlig brændevin. 


De to historier, nutiden og fortiden, kører parallelt i bogen, og det fungerer jättegodt.  Bogen er fuld af underfundigheder og god stemning. Læs, læs, læs!!! (Det har jeg gjort. 2 gange)

7 comments:

Ibs said...

Hm. Måske er det mig. Men jeg synes faktisk, at hans fortidshistorie bliver uendeligt langstrakt og så småt kedsommelig. Om end nutidshistorien fik mig til at læse med stor iver og gusto. Overvejede at springe fortiden over, men tænkte, at det var snyd, så jeg læste skam det hele, men æv, jeg synes, det blir lite tråkigt i de gamle dage...eller... gentagende i hvert fald.

Oh well. Men tillykke til gamle Karlsson da, brændevin og smil ér helt godt!


(Dagens captcha er stern. Og det er dét, jeg er her. Stern, but fair!)

understjernerne said...

Jeg hørte dem som lydbog! ALDRIG har opvasken og madlavningen taget så lang tid som da jeg lyttede til den! Den er jo SÅ sjov!!

SushiStegen said...

Det er også en af de bedste bøger, jeg har læst. Den er vidunderlig morsom, spændende og opløftende. Det som sker, sker.
/SS

Pernille said...

It has moved to my "to read" list. så kommer jeg nok til den :)

Pernille said...

Den er røget på min "to read" liste, så kommer jeg til den, lige pludseligt :)

Anonymous said...

Det hedder "jätteBRA" hvis du endelig skalvære interskandinavisk.. Godt køb, hvad? Moderjordihodet.

The Blogless Sister said...

jätteBRA så da, Moder Jord-i-Hovedet :-) Tak for dejlig julegave!