Friday 25 March 2011

Kuk kuk

Iranere er jo urtefetichister. Jo grønnere mad, jo bedre. Det er ikke uden grund at hofretten Ghormeh Sabzi også går under navnet Algesuppen herhjemme (nu får jeg garantrisse en masse eksil-iranere på nakken (de læser naturligvis alle sammen min blog) men mon ikke de tilgiver mig når jeg -igen- fortæller at jeg ææælsker den? Uh, det håber jeg. Kun italienere kan være mere .... lad os bare kalde det engagerede i deres hjemstavns vemodige retter)

Nå men altså. Grøn mad. Elsk din grønthandler, selv om han er fra Tyrkiet og tror det er dem, der har opfundet dolmeh. Uden ham, ingen iransk mad. Og elsk din høne. Især hvis du er så heldig, at du rent faktisk har egne høns.  Det har jeg ikke; til gengæld har jeg fra tid til anden en god ægge-pusher.  Kærestes datter går nemlig på en efterskole hvor de har mange dyr, heriblandt høns. Jeg ved ikke om de er sådan certificeret økologiske, men deres dyr lever et økologisk liv, og den slags kan vi godt li'.  Så fra tid til anden har Kæreste mere end bare afsindige mængder vasketøj med hjem når han har hentet datteren om fredagen. 

Dagens ret indeholdt både nogen "almindelige" øko-æg fra fakta, og lidt fra efterskole-hønsene. Gæt selv hvilket æg, der har været på efterskole...

Storebror Æg
must cut down on the steroids... :-)

Nå, men, hvis du har et godt og kærligt forhold til både grønthandlere og høns ligger du nok inde med noget persille og koriander du sleeet ikke ved hvad du skal gøre ved, og det er så her, jeg er her for at hjælpe. Du skal nemlig lave kookoo (kuku) sabzi, skal du.

HAK:
1 bundt bredbladet persille
1 bundt koriander
1 bundt purløg (eller sådan en lille supermarkedspotte)

Det skulle gerne give cirka 4-5 dl hakket grønt, give or take.

BLAND:
Urterne med ½ tsk gurkemeje, 1 stor spsk mel, salt&peber, 2-3 spsk olie.

(I dag havde jeg ikke så meget purløg - i stedet skar jeg et løg i meget tynde skiver og stegte klare i olien, før jeg blandede det sammen med resten. Virker fint. Plads til improvisation osv.)

PISK:
4-5 æg. Ræddi godt.  Og hæld dem derefter over blandingen og vend det hele godt igennem, så urterne er totalt dækket med klæbrig æggemasse. Det ser sådan ud - well, faktisk skal der være lidt mere grønt i forhold til æg, men jeg havde knaldet de 4 andre og så tog jeg det der mega-æg også.


Hæld det hele i en form som er liiiidt lavere end den på billedet nedenfor (smør den lidt i bunden først). Sig til dig selv at det nok skal gå altsammen, og vær glad for at din ovn er forholdsvis hurtig om at varme op til ca. 170 grader.  Hvis du har fulgt rådet om at formen skal være lidt lavere, skal den nok have ca. 40 minutter. Læg et stykke stanniol over når den har fået lidt skorpe. Eller lev med en let brunlig overflade.  Du kan lige skære den i kvarte når tiden er ved at være gået; så kan du let se om den skal have mere)




Ris, yoghurt, koo koo sabzi, og så meget
peber at man rent faktisk kan se det på billedet...

Today's little news update is a recipe for an Iranian dish called kookoo sabzi. It contains eggs and obscene amounts of parsley and cilantro. But you don't want recipes do you? (do you???)  You're just wondering where that big-ass egg in the top picture came from - and what state the hen's ass is in now... I think the hen is okay; I haven't actually met her, but we regularly get eggs from A's daughter's school (where they have chickens and cows and all sorts of other animals) and there are always a couple of XXXXL's in between.

It's 930pm now and I'm going to bed. Yesterday I went out with my colleagues. We had a fabulous time and I even got slightly tipsy (I loooove getting tipsy on a school night; makes me feel rebellious. And young...), and I was in bed by 1130 but that is just much too late for me, so 12 hours ago I was asking everyone in the office if they would mind if I went home to bed; strangely enough they weren't very accommodating.

G'nite

5 comments:

SushiStegen said...

hehehe... jeg gad godt at have min egen kæmpeægspusher. Hun bor garanteret i det der udkantsdanmark, hvor man kan få alle de gode ting.

Anonymous said...

I soooo do want the recipe! I love to collect random recipes...I tend to get the best ones that way. And I imagine that poor hen will be walking funny for a while...

Annie said...

Yay - godt aftensmadstip! Jeg tester opskriften på mand og børn i aften.

Anonymous said...

Det må jeg prøve - men sig mig.. (som den carnivore jeg er) spiser de aldrig kød?
Eller er du by any chance vegetar?

The Blogless Sister said...

Jo, der er da kød i Ghormeh Sabzi. De er ganske meget til kød (især lam, kylling og okse/kalv, vist nok i dén rækkefølge) men det plejer at være risene og urterne der spiller hovedrollen (modsat herhjemme, vel egentlig)

Vegetar er jeg ikke - men heller ikke nogen meget stor kødspiser :-)