Thursday, 14 April 2011

A Royal Bean

Jeg er ualmindelig glad for både mit arbejde og da især de søde mennesker jeg arbejder sammen med. Men i dag følte jeg mig ganske malplaceret - omkring 15-1530 var de decideret ukoncentrerede (men der var godt nok heller ikke mange der ringede lige dér :-)  og nærmest kurrende af iver, og alskens navne føg gennem luften som missiler.

Moi, jeg nåede et slags tvillinge-mætningspunkt og længtes bare efter at komme ud og lege i min have, så på slaget 16 sprang jeg op og ilede ud i solskinnet.   Jord under neglene!

Sidste år havde jeg gang i en ret omfattende forspiring på dette tidspunkt - i år er ambitionsniveauet af forskellige årsager anderledes lavt og jeg ved ikke om jeg overhovedet skal have nogen planter der skal babysittes indendøre før de flytter hjemmefra udendørs.  I dag blev der sået udenfor, fordi jeg havde tid (og trang).

Last year - soooo many babies

This year's efforts

Spinat. Dild. Bukkehorn (håber virkelig de klarer den. Der er meget få dyrkningsanvisninger på posen, når den er købt som krydderi/madvare og ikke som frø...). Lidt blomster. Og den store pose til højre er et eksperiment, som I alle bedes krydse fingre for. Det er hestebønner. Købt i Bazar Vest.  Spire skal de nok, i hvert fald i følge den helt uvidenskabelige spiretest jeg lavede i sidste uge. Men vil der komme bønner på dem, og vil de være gode?

Jeg ELSKER hestebønner. Og i de mængder jeg gerne vil konsumere, er det pænt dyrt i indkøb, skal jeg hilse og sige. De 15-20 bønner, som er i en frøpose til 20-30 kroner rækker bare ingen vegne hjemme hos mig. Så de sidste 3 år har jeg som en anden Robinson Crusoe gemt langt det meste af produktionen, så jeg kunne så dem næste år og få en større høst osv. osv. osv.   Planen virkede rigtig fint - lige indtil sidste sommer, hvor Svigermor i et ubevogtet øjeblik vandrede ud i haven, høstede hele molevitten, og lavede hvad der skulle vise sig at være en af mine nye livretter. Bøvs, suk. Back to square one.  Jeg orkede bare ikke at købe mig fattig hos Camilla Plum, og jeg kunne ikke rigtig finde nogen steder hvor jeg kunne købe dem engros. Overvejede lidt at køre Djursland tyndt til jeg fandt ud af hvor Bonderøven bor, så jeg kunne spørge ham hvor han købte sine.... Men så var der USA, og så havde jeg travlt, og så gik tiden, og ja, så endte det med at posen fra Bazar Vest endte i jorden og ikke i gryden.  Hvis det ikke virker, omdøber jeg det fluks til grøngødning.

Og wa-hey, har I set - aspargesspidser!!!


Jeg tror nok det én gang er lykkedes mig at få dem så langt som til grillen, ca. 7 meter væk. Ind i køkkenet er de aldrig nogensinde kommet - generelt bliver de spist som snacks når jeg leger i haven. Eller også bliver de STJÅLET (og spist straks) af Faster Aspargestyv, som har en sær vane med at komme på uanmeldt besøg når hun er på vej til Bilka - oftest mellem 8 og 16, når vi ikke er hjemme. Hun kom engang forbi en dag jeg havde tidligt fri, og selv om hun prøvede at lade som om hun var glad for at se mig, så ved jeg bare hun havde satset på at jeg ikke var hjemme :-)

Rabarberen, derimod, den når tit ind i køkkenet, og i dag endte den i en tøm-køkkenskuffen-rhubarb-crumble, så hvis en af jer lige gider hæfte mit Domestic Goddess-duelighedstegn på, ville det være helt fint.  Lidt længere til venstre, lige over Miss Wallpaper-duelighedstegnet - ja, dér. Tusind tak!

@ American/British/Aussie/xxx [insert nationality in comments field] friends. Hiya!! How goes it?  Did you hear about The Big Event in Denmark today?  A royal christening, of TWO babies, no less. A few years ago the Crown Prince of Denmark imported a wife from Tasmania and she really delivers.  I am sure that with the Royal Twins she has now graduated summa cum laude from Princess School.
Everyone at work had trouble concentrating around 3pm today - the others because the names would finally be revealed, me because the sun was out and I wanted to be out there with it.

Last year I grew all sorts of things and as you can see from the top photo I started a lot of my seeds indoors. This year I've had to adjust my level of ambition somewhat, so I'm focusing on stuff I tend to use in bulk: Spinach. Dill. Fenugreek (you cannot buy it fresh here).  And broad beans.

The broad beans are an experiment because instead of buying proper seeds, I've sown beans that were actually meant for consumption. I know they'll sprout but I have no idea if they'll produce decent pods. We'll see.  The reason I'm not using proper seeds is that it's quite expensive to buy in the amounts that I want.  I had actually built up a nice stash of seeds by doing what Robinson Crusoe did and saving most of my crop for sowing the next year. I did that for 2 years and then last year we had A's mum staying and she went out and picked every last pod and turned it into a fantastic meal .... and I was back to square one in my seed saving :-)  But got a great recipe instead - you win some, you lose some.  I'm hoping the broad beans will produce nicely  - if they don't I'll just rename them green manure. Ta-daa!

I've also eaten the first asparagus of the year, and baked the first rhubarb crumble, so now I really feel I deserve my Domestic Goddess-badge.

1 comment:

Henning said...

Yeps kender det godt......hvert forår har man store planer med grøntsagsdyrkningen......og jeg har endnu ikke oplevet at de ambitiøse planer holder stik, men måske i år skal det være :)

Hilsen

Henning
weekendophold i København
http://weekendopholdikøbenhavn.dk/